Å holde tale

Bruk små lapper

Det kan være lurt å ha små «jukselapper» med stor skrift med seg. Husk at lyset er gjerne dårlig i lokalet samtidig som du kanskje også er en smule nervøs.

Skriv stikkord, ikke lange setninger.

Stivt papir

Stor skrift

Markeringspenn

En tale kan leses opp!

Det er bedre å lese opp en tale enn å stotre og stamme av nervøsitet.

Det er lurt å bruke størrelse 14 på bokstavene og dele A4-arkene i to. Bruk gjerne litt stive ark, for de er lette å holde i hånden.

Når du vet at du kan lese opp talen, vil du ofte bli trygg nok til å løsrive deg litt fra manuskriptet. Har du markert viktige ord i talen, vet du hvor du skal fortsette når du igjen vil støtte deg til opplesing.

talermstor

 En taler skal stå når han taler slik at han blir trøtt før tilhørerne.

La blikket gli utover salen

Fest gjerne blikket på en person som du er trygg på, men la blikket også gli litt over hele forsamlingen. Du trenger ikke se på ansiktene – du kan la blikket gli over stolene, og gjestene vil tro at du ser på dem.

Små pauser er viktige

En liten pause gir gjestene anledning til å le, og det kan også understreke noen av poengene dine. Dersom du snakker i et høyt tempo, kan tilhørerne gå glipp av mye.

Husk at en pause som virker «som et langt vondt år» for deg, bare er en liten pustepause for tilhørerne. For å tvinge deg selv til å ta lange nok pauser, kan du legge inn små «tellepauser», der du har bestemt deg for å telle til f.eks. 5 inni deg. Da blir du ikke fristet til å fortsette før tiden er ute.

Tell sakte til fem, så blir pausen passe lang

Pause før et poeng får gjestene til å lytte

Pause etter et poeng får gjestene til å huske

Dikt eller eventyr kan bli vellykket!

Bruk noen fraser fra eventyrsjangeren.krone

Eventyr eller tale på rim?

Dersom du er veldig nervøs for å holde en vanlig tale, kan du kanskje bruke tale på rim? Da er det iallfall lov å lese talen opp.

Det er også mulig å formulere taler som eventyr. Når du istedet for en vanlig tale bruker eventyrformen, er det ingen som reagerer på at du leser opp fra papiret.

Å bruke tale på rim eller eventyr, kan være et morsomt innslag i et bryllup, konfirmasjon eller bursdag. Det kan bli et velkomment avbrekk i en ellers «endeløs rekke» av talere.

Eventyr: Lag talen som en fortelling med noen elementer fra eventyret. «Det var en gang», «Hvis hun ikke fikk viljen sin, kunne hun bli både grinet og sur», «Han var en gild kar, og både foreldre og søsken slo hendene sammen i beundring av denne staute gutten»

Sang i stedet for tale?

Dersom du gruer deg veldig til å holde tale, kan du bruke en sang i stedet. For dem som «må» holde tale, er løsningen å si noen få setninger, og så avslutte med å si at «resten av det jeg ønsker å si, har jeg valgt å si gjennom en sang».

 

note1

Du kan få mye informasjon inn i en sang.

Kjøp ferdige taler på Munter.no.

Bli inspirert!

Er du vant med å skrive, kan du ta utgangspunkt i en ferdig tale. De er skrevet med tanke på at flere skal kunne bruke dem, og du vil her finne mange gode formuleringer du kan benytte. Du kan laste ned umiddelbart etter at du har betalt med VIPPS eller kort.

Vi skriver gjerne en tale for deg.

Vi har skrevet taler på bestilling i flere år, og får svært gode tilbakemeldinger. Kontakt oss via e-post kontakt@1001sang.no eller telefon, og få utkast til tale i løpet av kort tid. Du betaler når du er fornøyd.

star