Konfirmasjonstaler

Velg det viktigste

Å skrive en tale kan føles uoverkommelig. Ofte er det ikke mangel på stoff som er problemet – snarere tvert imot. Det vanskelige er ofte å velge ut det viktigste – og deretter prøve å få en god sammenheng mellom avsnittene.

Velg ut et par egenskaper du vil framheve.

Illustrer gjerne disse ved hjelp av eksempler.

Sitater/ordtak bør understreke noe du vill formidle.

Vi kan hjelpe deg med å sy momentene dine sammen

Lang erfaring i å skrive taler til konfirmasjon

Skap gode overganger

Å få til gode overganger og dermed skape en god sammenheng i talen kan være vanskelig. Det er ingen skam å søke hjelp til å skrive en konfirmasjonstale, for selv om du får hjelp til å «sy talen sammen», er det du som har funnet fram momentene og det er du som legger siste hånd på verket.

Rekkefølgen av momenter

I en konfirmasjonstale er det vanlig å si noen ord om hvordan konfirmanten er nå, for så å ta et lite tilbakeblikk på barndommen. Noen råd og formaninger hører også med, og i nettbutikken får du kjøpt egne konfirmasjonstaler med gode ord konfirmanten.

Du kan kjøpe ferdige konfirmasjonstaler i nettbutikken

Et godt utgangspunkt for deg som vil skrive din egen tale.

Bruk gjerne en blanding av skryt og humor

1001-AlKvMa-sang_tale

Skryt kan gjøre konfirmanten flau

Mange ønsker å skryte av konfirmanten, men husk at veldig mye skryt kan virke mot sin hensikt. Det kan gjøre konfirmanten flau, så det beste er å blande skryt med litt humor. Har du bare godt å si om konfirmanten, kan du være litt morsom på egen bekostning ved å si noe om hvordan du var som ung.

Eller: «Jeg vet ikke hvem du har arvet disse flotte egenskapene av, men jeg tror at farmor og farfar kan skrive under på at de ikke kommer fra meg. Og tenk at det sier de, selv om det var mye de ikke fikk vite!»

Holde talen sammen?

Noen foreldre deler på oppgaven – der kanskje moren tar tilbakeblikket og faren gir de gode rådene (eller omvendt). Det går også an å bruke en sang som forteller en del om barndoms- og ungdomstid og kombinere dette med en tale med livsvisdom.

To foreldre kan tale sammen

Bruk noen fraser som minner om eventyr

crown_02_kopi

Eventyrtale

Å skrive talen som en fortelling eller eventyr i stedet for å bruke en tradisjonell konfirmasjonstale, kan bli vellykket. Ikke bare er det koselig å høre på, men du får også en egen trygghet ved å ha et manuskript å støtte deg til. 

Momenter du kan ta med

  • De viktigste egenskapene – f.eks: sta, vet alt best selv, smilende, omsorgsfull.
  • Eksempler på disse egenskapene
  • Morsomme episoder i oppvekst
  • Litt om hva konfirmanten ergrer seg over ved foreldrene f.eks.: leggetider, restriksjoner på bruk av PC/ telefon, krav om å gjøre husarbeid, for lite penger til klær og mobiltelefon.
  • Gode ønsker og håp fra foreldrene for framtiden.

Beskriv hvordan du/dere oppfatter konfirmanten

Minner, ønsker for framtiden