Bursdagstaler

Taler i bursdag

I en bursdag holder ofte jubilanten en velkomsttale, mens gjestene holder tale for jubilanten. Dersom jubilanten er kommet litt opp i årene, finnes det mange gode sitater om alder, som man kan spinne rundt.

Når du skal skrive en tale til jubilanten, må du huske på at en tale ikke skal være en CV!  Det viktigste er å belyse egenskaper som du setter pris på ved personen, og/eller egenskaper som han eller hun kan ertes litt for. Det beste er når vi ler med vedkommende, ikke av ham eller henne.

Husk at en tale sjelden kan bli for kort, og hvis du gruer det til å holde talen, er det mye bedre med en kort tale enn en lang tale.

Velg ut et par egenskaper du vil framheve.

Illustrer gjerne disse ved hjelp av eksempler.

Sitater/ordtak bør understreke noe du vil formidle.

I min alder koster lysene mer enn kaken!

50bursdag

Bursdagstale 50 år

Når man skal holde en 50 års tale, har man som regel mye å spinne på. Når jubilanten er blitt 50 år, har man ofte en stor fest for familie og venner. Da koster lysene på kaken mer enn selve bursdagskaken, og røykvarslerene utløses som regel når lysene blåses ut. Men riktig gammel er man ikke før man ikke lenger sover sammen med tennene sine.

Husk at en 50 års tale kan bli riktig morsom selv om du ikke kjenner 50 åringen så godt! En tale til en 50-åring kan sprites opp med mange gode sitater. Vi hjelper deg gjerne med dét.

Bursdagstale 40 år

Skal man holde en 40 års tale, kan det være morsomt å spinne litt rundt 40-årskrisa. Har jubilanten kjøpt noe nytt, som kan tilskrives «krisa»? Det kan være motorsykkel, men kan også være et nytt kjøkkenredskap. Dersom du klarer å finne på noen finurlige betraktninger om noe vedkommende har kjøpt eller gjort, så kan det vekke stor jubel.

En 40 års tale kan bli veldig morsom, men husk at det kan være like fengende om du holder en seriøs tale.

40-årskrisen kan man si mye om

Morsomme betraktninger om det å bli gammel, er ofte vellykketconfetti2

Bursdagstale 60 år

Dersom man skal skrive en 60 års tale, har bursdagsbarnet levd såpass lenge at det ikke skulle by på problemer å finne stoff til 60 årstalen. Hvis det ikke er så mye morsomt å trekke fram, kan man gjerne spinne litt på dette med alder.

Når det gjelder menn, så kan man f.eks. se at de er gamle når de ser på menyen før de ser på den kvinnelige kelneren.

Når det gjelder 60 år gamle kvinner, har de det mye bedre nå enn tidligere. Nå kan de for eksempel gå trygt ute om natten, for det eneste en skurk nå er ute etter – det er lommeboka!

Korte historier eller vitser

La det være kort, slik at ikke gjestene begynner å gjespe mens de venter på at du skal komme til poenget. Dersom du lurer på om alle vil forstå vitsen eller om den er litt for mye «på kanten», så dropp den. Husk at du taler til en forsamling av svært ulike mennesker!

Kjøp ferdige taler på Munter.no.

Alder er som å bestige et fjell. Man blir nok litt andpusten, men får en mye bedre utsikt. (Ingrid Bergan)

Bursdagstale 70, 80, 90 år

Nå er det ikke lenger så morsomt med hentydninger til alderdomsplager. Noe kan man si om det å eldes, men det bør helst være selvironi.