Tale fra forlover

Frie tøyler

Dersom du skal holde en forlovertale, har du forholdsvis frie tøyler. I en tale fra forlover skal du selvfølgelig gratulere brudeparet og ønske dem alt mulig godt for framtiden, og du skal takke for det ærefulle oppdraget du har fått.

Du bør også takke for et godt vennskap og si noe om at du håper kontakten vil være like god i årene framover.

I talen skal forloveren beskrive brudgommen/bruden slik som han/hun har opplevd ham/henne, og da gjerne trekke fram noen karaktertrekk eller vaner/uvaner som andre kan kjenne igjen.

Velg ut et par egenskaper du vil framheve.

Illustrer gjerne disse ved hjelp av eksempler.

Sitater/ordtak bør understreke noe du vil formidle.

Evt. «avsløringer» må være noe man kan le av
– ikke noe som gjør brud/brudgom kjempeflaue

jente_1

«Avsløringer»

Det forventes ofte at forlovers tale inneholder noen «avsløringer» og/eller noen morsomme episoder dere har opplevd sammen.

Husk at det er mange som holder tale til bruden/brudgommen, så forloverens oppgave er å trekke fram sin oppfatning av bruden/brudgommen og de opplevelser de har hatt sammen. Kunsten er ikke å si alt, men heller velge ut det vesentligste.

Mye av det du ønsker å si til bruden/brudgommen, kan du si på enerom. I en «forlovers tale» skal du også ta hensyn til at gjestene ikke skal kjede seg.

Dersom du ikke finner noe morsomt du kan trekke fram i talen til brudgommen/bruden, kan du gjerne bruke selvironi eller bruke noen fengende sitater.

Seriøs tale

Hvis du har mest lyst til å holde en seriøs og følsom forlovertale, må du ha i tankene at både du, brudgom og brud kan være veldig lettrørte. Det skal kanskje ikke så mye til før tårene drypper. De vil nok sette stor pris på at du har noen humoristiske innslag i talen, slik at de også kan le litt.

Forloverens tale kan også være en tale om vennskap. Noen ganger blir man spurt om å være forlover til en person man ikke kjenner så godt, og da er det godt å ta med noen generelle ord og vendinger.

Vennskap er som en kopp sjokolade, den gjør deg varm tvers igjennom.

Kjøp ferdige taler på Munter.no.

Korte historier eller vitser

La det være kort, slik at ikke gjestene begynner å gjespe mens de venter på at du skal komme til poenget. Dersom du lurer på om alle vil forstå vitsen eller om den er litt for mye «på kanten», så dropp den. Husk at du taler til en forsamling av svært ulike mennesker!

Forlover til bruden – eksempel

Når vi møtes kan vi skravle sammen i timevis, og det er jo ingen som er så pratesyk som deg, Eva. Og vi begge er enige om at det er ingenting som er så irriterende som en som bare fortsetter å snakke hver gang man avbryter. [pause]

Mennene våre lurer jo ofte på hva vi snakker om, og da svarer vi som regel «ingenting spesielt», og om «ingenting spesielt» kan vi snakke i timevis.

Jeg har forresten hørt at hvis ingen sa noe uten at de visste hva de snakket om, ville en uhyggelig taushet senke seg over jorden [pause] – og noen «uhyggelig taushet» har iallfall aldri vi opplevd.

Nå tøyser jeg litt, for du Eva er veldig kunnskapsrik og vi to kan diskutere det meste. Det aller beste er at du alltid forstår meg, slik at jeg kan komme til deg med alle mine problemer og føle meg trygg på at du vil støtte meg – uansett! Det at du alltid er der for meg, setter jeg veldig stor pris på!

Den beste måten å bringe en kvinne til taushet på, er å la henne snakke ut.
Markus M. Ronner


Det motsatte av å snakke er ikke å lytte. Det motsatte av å snakke er å vente.
Fran Lebowitz

En egoist er en som insisterer på å snakke om seg selv når du vil snakke om deg.
Ukjent

Jeg elsker å snakke om ingenting. Det er det eneste jeg vet noe om.
Oscar Wilde

Husk: Ikke alle tåler slik fleip!

Fleip fra forlover til brudgom

Jeg har tidligere hørt at kvinner bringer musikk inn i mannens liv, [pause] og det er fordi han da lærer seg å spille annenfiolin.

Men slik er det ikke med deg, Espen. Du får det siste ordet rett som det er – og det ordet som har en magisk virkning, og som får Elisabeth til å avslutte enhver diskusjon – det er ordet «javel».

Selvironi er sikrest

Eksempel:

Det er en forlovers plikt å trekke fram en haug med flaue opplevelser,  men i dag er det dessverre ikke så enkelt. For du Erik blir jo nesten aldri flau over noe som helst, men til gjengjeld har du sørget for at jeg har blitt flau mange ganger.

Jeg kan bare nevne den gangen.... [skriv noe personlig her]


Det er like vondt å prøve å bli klok som det er å trekke en tann eller amputere en finger.

Lars Saabye Christensen