Tale fra brudens foreldre

En av hovedtalene

Det forventes at foreldrene til både brud og brudgom holder tale, og en tale fra brudens far eller mor regnes ofte som en av hovedtalene.

Brudens foreldre holder også ofte velkomsttalen, men noen ganger overtar brudgommen denne oppgaven. Den kan også ivaretas av toastmaster.

Forskjellige typer taler

Vanlig tale

Tale utformet som et eventyr

Tale på rim

Tale + sang

Tale + dikt

Talen er både til brud og brudgom

1001-BrKM-holderhender

Tale til brudeparet

Når mor eller far holder en tale til bruden – så er denne talen samtidig en tale til begge. Den nye svigersønnen skal ønskes velkommen inn i familien/slekta, selv om han som oftest har vært en del av den allerede.

Det er viktig å peke på de gode egenskapene som svigerforeldrene setter pris på, og da kan man både dra fram det at vedkommende er en god ektefelle og/eller mamma/pappa, men også gjerne omtale egenskaper som svigerforeldrene kan dra nytte av:

Velkommen til svigersønn

«Vi vil gjerne benytte anledningen til å ønske deg velkommen til familien vår/slekta vår, selv om du har vært en del av den i flere år allerede. Du vet at vi setter stor pris på deg, og vi ser at Anna har fått det veldig godt sammen med deg.

Det har bilen vår også, og det at du er utdannet bilmekaniker kommer svært godt med. Nå slipper iallfall vi å kjøpe ny bil de neste 10 årene, for det å være svigersønn forplikter, som du vet!» ;-)

Brudgommen skal ønskes velkommen

Du kan også si noen ord til svigerfamilienringergull

Om datteren

Noen gode ord skal også sies til datteren, og man drar gjerne fram litt om hvordan barndomstiden har forløpt. Det kan være lurt å starte med nåtiden, for så å ta et lite tilbakeblikk på barndoms- ungdomstid. Litt morsomme episoder kan gjerne dras fram, og litt småerting kan også krydre talen.

Noen velger også å si noe til den nye svigerfamilien til datteren, og kan da si noe om at setter pris på at datteren fikk så god mottakelse og/eller at de selv selv trives godt sammen med dem, og håper at de vil få mange hyggelige stunder sammen i årene framover.

En liten historie liver opp

Du trenger ikke å ramse opp brudens egenskaper. Trekk fram et par og illustrer disse med en liten historie. 

Et eksempel

«Eva viste tidlig at hun hadde egne meninger. Hun hadde en viljestyrke som mange kunne misunne henne, og dette har kommet godt med i yrkeslivet. Men som alle forstår, var det ikke alltid like enkelt for oss foreldre. Jeg kan huske en gang....»

En liten historie gjør talen mer levende