Tale

Tale – forarbeide

Finner du fram gode poeng, legger til noen sitater eller små historier/anekdoter, så kan du skrive en god tale.

Føler du deg trygg på at du har en bra tale, vil nervøsiteten synke såpass mye at du vil framstå som «den fødte taler» – iallfall nesten! ;o)

Forbered deg i god tid

Notér gode poeng

Har du en god historie om jubilanten?

Skriv gjerne stikkord på små stive ark. 


a6tekst

Begrensningens kunst

Du har kanskje veldig mye du vil ha sagt, men er du så sikker på at det vil glede gjestene og jubilanten? Du bør trekke de store linjene og ikke gå så mye i detaljer, for ellers klarer verken jubilanten eller gjestene å henge med. Når det er mye som skjer, er det ikke så lett å lytte konsentrert.

Skal du være underholdende, bør du ikke si alt som ligger deg på hjertet. Mye av dette kan du si til jubilanten en annen gang, på enerom.

Det er heller ikke om å gjøre å være humoristisk. En seriøs tale kan vekke til ettertanke, og kan være en motvekt til andre, mer humoristiske/løsslupne taler.

Hvordan få flyt i talen?

Ofte er det ikke mangel på stoff til talen som er problemet – snarere tvert imot. Hvordan skal du klare å velge ut det viktigste, og hvordan skal du klare å få flyt i talen?

– Kutt med hard hånd. Hva er det viktigste av det viktige?

Å få til gode overganger og dermed skape en god sammenheng, kan være vanskelig. Det er ingen skam å søke hjelp til dette, for selv om du får hjelp til å «sy talen sammen», er det du som har funnet fram momentene til talen, og det er du som legger siste hånd på verket.

– Når du drar inn noe nytt, skal du prøve å si noe om det forrige avsnittet. 

Eksempel bryllupstale

Hun var veldig ryddig som liten, og det har hun fortsatt med. Hjemmet er strøkent.

Videre om friluftsliv

Selv når hun går på tur, viser hun at hun er ryddig. Hun er ikke den som har glemt matpakken eller vottene.

eller videre om besøk 

Slik er det ikke alltid hos oss, men heldigvis klør hun ikke i hendene etter å rydde når hun er på besøk. Da slapper hun godt av og vi koser oss sammen.

eller videre om ektemannen

Vi regner med at du Erik synes det er greit med et ryddig hus selv om hun iblant rydder bort tingene dine. Vi kan si at dere utfyller hverandre – du roter og hun rydder! Nå tøyser vi litt, for du er den aller beste ektemann hun kunne fått. Vi vil derfor benytte anledningen til å ønske deg varmt velkommen... osv

Kutt med hard hånd. 

Begynn med å si noe om det forrige avsnittet. 





papirkurv

En tale skal være som en kjole – lang nok til å dekke det vesentlige og kort nok til å holde interessen fanget!

fest3

Hvor lang skal en tale være?

En festtale bør ikke vare lenger enn 3-5 minutter. Den som kan si det som skal sies med få ord, høster størst jubel hos tilhørerne.

Men her er det som ellers i livet. Det er mer engasjerende å høre på en som har noe morsomt å fortelle, enn en som stotrer og stammer fram en kjedelig tale.

En festtale skal tegne et bilde av av jubilanten. Den skal ikke være en resymé av alt vedkommende har gjort og opplevd. De opplevelser som omtales, skal være med for å tydeliggjøre egenskapene som er typisk for jubilanten. Noen episoder kan selvfølgelig tas med bare fordi de er morsomme. Her kan du gjerne utdype litt. Som du kanskje har erfart selv, er det historiene man husker – ikke oppramsningene.

Hjelp til talen

I nettbutikken vår kan du kjøpe samlepakker med kjempeflotte festtaler som er skrevet med tanke på at de skal være lette å tilpasse. I flere av disse samlepakkene vil du også finne mange sider med gode formuleringer. Disse kan du putte inn i talen din.

Dersom du ikke er vant med å skrive taler selv, anbefaler vi deg å be oss om å skrive en tale for deg. Vi får mange gode tilbakemeldinger fordi vi klarer å skrive talen så personlig. Du selv legger siste hånd på verket slik at talen passer deg perfekt.

Det er sjelden noen er skuffet over
at talen er for kort!