Tale fra brudgommens foreldre

Tale fra foreldre

Det forventes at foreldrene til både brud og brudgom holder tale, og en tale fra brudgommens far eller mor trenger ikke være så lang og innholdsrik.

Brudgommens foreldre kan gjerne bruke en sang i stedet for en tale. En tale på rim er også velkomment. Det er alltid velkomment med en annerledes tale.

Forskjellige typer taler

Vanlig tale

Tale utformet som et eventyr

Tale på rim

Tale + sang

Tale + dikt

Talen kan stiles til både til brud og brudgom
ringergull

Tale til brudgommen

Når mor eller far holder en tale til brudgommen – så må man ikke glemme å omtale svigerdatteren. Hun skal ønskes velkommen inn i familien/slekta, selv om hun som oftest har vært en del av den lenge.

Det er viktig å peke på de gode egenskapene som svigerforeldrene setter pris på, og da kan man både dra fram det at vedkommende er en god ektefelle og/eller mamma. De kan si noen ord til svigerdatteren om at hun har gjort sønnen deres lykkelig og/eller har gjort ham til en bedre utgave av seg selv. Mulighetene er mange.

Velkommen til svigerdatter

«Vi vil gjerne benytte anledningen til å ønske deg velkommen til familien vår/slekta vår, selv om du har vært en del av den i flere år allerede. Du vet at vi setter stor pris på deg, og vi ser at Even har fått det veldig godt sammen med deg. Han har blitt mer ryddig og pliktoppfyllende takket være deg. 

Bruden skal ønskes velkommen

Du kan også si noen ord til svigerfamilienplanteligg

Om sønnen

Du kan fortelle litt om hans egenskaper, og dra gjerne fram noen eksempler på hvordan barndomstiden har forløpt. Det kan være lurt å starte med nåtiden, for så å ta et lite tilbakeblikk på barndoms- ungdomstid. Litt morsomme episoder kan gjerne dras fram, og litt småerting kan også krydre talen. 

Noen velger også å si noe til den nye svigerfamilien til sønnen, og kan da si noe om at setter pris på at sønnen fikk så god mottakelse og/eller at de selv selv trives godt sammen med dem, og håper at de vil få mange hyggelige stunder sammen i årene framover.

En liten historie kan live opp

Du trenger ikke å ramse opp alle hans gode og mindre gode egenskaper. Trekk fram et par og illustrer disse med en liten historie. 

Et eksempel

«Even viste tidlig at han hadde egne meninger. Han mente for eksempel at han hadde vært veldig pliktoppfyllende når han hadde kastet et blikk på leksene. Vi glemmer aldri den gangen.... osv.

En liten historie gjør talen mer levende